این ماده متعفن و بدبو، بوتیلمرکاپتان نام دارد و باعث میشود دشمن از 10 قدمی راسو جلوتر نیاید و فرار را بر قرار ترجیح دهد. البته بوهای بد بدن انسان - هرچقدر هم که شدید و ناجور باشند - به بدی بوتیلمرکاپتان کذایی نیستند. اما انصاف داشته باشید و ببینید بوی بد بدنتان، ممکن است چه بلایی سر دوستی که در یک قدمیتان نشسته، بیاورد؛ بهخصوص حالا که تابستان هم شده و عرق از سر تا پایتان را خیس میکند.
فرقی نمیکند زن یا مرد، اغلب ما دوست داریم دوستداشتنی باشیم! ظاهر آراسته و مرتبی داشته و معطر باشیم و وقتی به کسی نزدیک میشویم اگر به خاطر بوی نامطبوع بدنمان از ما فاصله بگیرد، ناراحت میشویم و سعی میکنیم علت این بو را از بین ببریم. فرقی هم نمیکند که این بو از بدنمان باشد یا از پا و دهانمان؛ هر طور شده
میخواهیم راهی پیدا کنیم که این بوهای بد را - که مانع روابط حسنهمان با دیگران میشود - از میان برداریم. اولین گام برای اینکه در این کار موفق شویم، این است که علت این بوها را بشناسیم.
ای بو! مرا رها کن
اغلب مردم فکر میکنند، این عرق ما انسانهاست که بوی بدی میدهد؛ در صورتی که عرق، یک مایع بیبوست که با فعال شدن هورمونهای جنسی در زمان بلوغ از غدد عرق یا همان آپو کرین ترشح شده و فقط پروتئین، چربی و قند دارد. مقصر اصلی، باکتریهایی هستند که بهطور طبیعی روی پوست ما زندگی میکنند.
این باکتریها غیرهوازی هستند؛ یعنی برای رشد و تکثیر به شرایط بدون اکسیژن نیاز دارند. وقتی که منافذ پوست، با چربی ترشح شده از غدد عرق، بسته شود؛ این باکتریها هم فعال میشوند و بوی بدی ایجاد میکنند.
هر چه میزان عرق بیشتر باشد، این مشکل آزاردهندهتر میشود. در برخی بیماریها این اتفاق میافتد؛ در دیابت، بیماری کبدی، برخی اختلالات متابولیک، انگلها و عفونتهای قارچی و همچنین افرادی که قند خونشان کم یا زیاد است.
برخی حالتهای خاص هم باعث بیشتر شدن میزان عرقریزی ما میشوند مثل یائسگی، هیجان، ترس و عصبانیت بیش از حد. اگر تعادل متابولیسم بدن به هم بخورد، بوی بدن بدتر هم میشود. در واقع بدن برای خلاص شدن از شر مواد زائدی که در خود انباشته، این عرق و در نتیجه بو را تولید میکند.
مثلا آدمهایی که نمیتوانند مواد غذایی با مقادیر زیاد کولین را - مانند تخممرغ، ماهی، جگر و حبوبات- تحمل کنند، ممکن است بویی مانند ماهی بدهند. این افراد خیالشان راحت باشد که با حذف این مواد از رژیم غذاییشان، بهراحتی میتوانند از شر این بو خلاص شوند. همینطور خوراکیهای خاصی مانند سیر و پیاز که همه میشناسند و از خوردن آن قبل از رفتن به مهمانی پرهیز میکنند.
تنها ره رهایی
کافی است در زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید که این بوی بد زیاد برایتان دردسرساز نشود. مهمترین و اولین کار این است که علت این بو را پیدا کنید. اگر شما جزو گروهی هستید که بوی بدنتان بهطرز غیرعادی آزاردهنده است، ممکن است لازم شود به پزشک مراجعه کنید. با این حال، با رعایت نکات زیر میتوانید بوی بدنتان را کمتر کنید:
1 - هر روز حمام کنید.
این روش - که از شدت ساده بودن، بدیهی است - میتواند شما را از شر باکتریهایی که بهخصوص در زیر بغل تجمع دارند و عرقتان را بدبو میکنند، راحت کند. استفاده از لیف موقع حمام باعث میشود این باکتریها راحتتر برداشته شوند تا اینکه تنها صابون بزنید. یکربع غوطهور شدن در تشت آبی که 3 فنجان آب گوجه فرنگی در آن ریختهاید، میتواند شما را از بوی بد نجات دهد؛ این هم یک توصیه اختصاصی.
2 - لباس مناسب بپوشید.
این یکی از کارهایی است که معمولا به آن توجه نمیکنیم. لباسهای گشاد و نخی، چون به راحتی هوا در آنها جریان مییابد، بهتر از لباسهای تنگ و چسبان با الیاف مصنوعی هستند. وقتی جریان هوا عرق را تبخیر کند، باکتریها زمینه مناسبی برای رشد پیدا نمیکنند.
3 - غذای خود را تغییر دهید.
غذاهایی مانند گوشت، پیاز، سیر، ادویهجات و نوشیدنیهایی چون قهوه و الکل میتوانند بوی نامطبوعی در بدن ایجاد کنند. البته با توجه به اینکه خود فرد به بوی بدنش عادت میکند و متوجه نامطبوع بودنش نمیشود، بهتر است برای اطمینان از تاثیر رژیم غذایی در کم شدن بوی بدن، از دوستان یا بستگان نزدیکتان کمک بگیرید.
4 – سیگار را کنار بگذارید.
مصرف سیگار و بعضی داروها هم میتواند علاوه بر بدبو کردن دهان، موجب بدبو شدن پوست شود. البته هفتهها طول میکشد تا بوی بد سیگار بعد از ترک آن از بین برود.
5 – میتوانید از محصولات آرایشی - بهداشتی ضدعرق و انواع دئودورانتها هم استفاده کنید. این محصولات باعث خشک شدن سریع عرق شده و جلوی فعالیت باکتریها و بدبو شدن بدن را میگیرد.
کفشت را در نیاور
بوی پاها هم ممکن است باعث شرمندگی ما شود؛ بهخصوص زمانی که از صبح تا شب بیرون از منزل مشغول کار بوده و بعد از مدت طولانی مجبور شویم کفشمان را
دربیاوریم. البته بدبوترین پاها هم چاره دارند چون این مشکل هم مانند بوی بدن بهدلیل فعالیت باکتریها روی عرق پا، ایجاد میشود.
6 قدم تا جوراب بدون بو
برای رفع بوی پا از روشهای زیر کمک بگیرید:
1) پاهای خود را هر روز با آب و صابون بشویید.
2) پوشیدن جوراب را از یاد نبرید؛ بهخصوص هنگام ورزش. جوراب با جذب عرق پا باعث میشود کفشتان از بو گرفتن در امان بماند وگرنه سلولهای قدیمی جداشده از پا، در کفش میمانند و کفش را بدبو میکنند. تندتند عوض کردن جوراب هم برای کاهش بوی بد پا، راهحل مناسبی است؛ ضمن اینکه جورابهای نخی از انواع نایلونی بهتر هستند و کمتر بو میگیرند.
3 - قبل از پوشیدن کفش، بگذارید کاملا خشک شود. برای این کار، میتوانید هر روز کفش خود را عوض کنید. البته برای این کار، لازم است حداقل 2جفت کفش داشته باشید.
4 - بهجای کفشهای جلوبسته و پلاستیکی، از صندل و کفشهای کتانی و چرم طبیعی، استفاده کنید. بدیهی است، هرچه پاهایتان کمتر عرق کند، کمتر هم بو خواهد گرفت. برای کاهش عرق پا، میتوانید از کفیهای خلل و فرجدار هم استفاده کنید. این کفیها باعث جریان پیدا کردن هوا در کف کفش شده و عرق پا را زودتر خشک میکنند.
5 - مالیدن پودر بچه یا نشاسته ذرت به پا و داخل کفش هم میتواند به کاهش بوی پاهایتان کمک کنند.
6 - مواد ضدعرق و داروهایی مانند پراکسید هیدروژن 5درصد هم برای کاهش باکتریهای داخل کفش به کار میرود که بهتر است در مراحل آخر از آنها استفاده کنید. اگر نیم ساعت پاهایتان را در مایعی از بعضی مواد طبیعی مانند چای سیاه قرار دهید، میتواند همین اثر را داشته باشد. احتمال میرود اسید تانیک موجود در چای، باعث کشته شدن باکتریها و بستن منافذ خروج عرق شود. محلول سرکه و آب به نسبت یک به 2 هم ممکن است کمک کند.